Systém STRING na 7 způsobů podle stylistky Kláry Davidové

Klára Davidová, v instagramovém světě známá jako Kajastef, postupně použila sestavy nábytku String ve většině místností svého domu. Zajímá vás, jak s těmito kousky naložila?

Policový systém String od značky String Furniture navrhl architekt Nisse Strinning se svou ženou Kajsou už v roce 1949. Jedná se o modulární typ nábytku, který je možné libovolně sestavit ze subtilních kovových bočních panelů a široké nabídky polic a skříněk do požadovaných sestav. Ve své době si získal ohromnou popularitu a právem se řadí mezi severské designové ikony. Díky nadčasovosti svého řešení a velké variabilitě se těší oblibě nejen u milovníků skandinávského designu po celém světě, ale i v České republice, a tak se objevil také v hledáčku české stylistky Kláry Davidové už před několika lety.

String je prostě perfektní ve všech ohledech. Ať už se bavíme o barevné škále nebo variabilitě, najde využití snad ve všech částech bydlení. Tvoří jej kovové panely, které sestavě vždy dávají osu a jednotlivé zařizovací moduly, které vytvářejí požadovaný krásný nábytek. Panely jsou od sebe vzdáleny buď 58 nebo 78 cm a mezi ně jsou pak podle potřeb instalovány jednotlivé zařizovací prvky. U panelů lze ještě vybírat z hloubky 20, respektive 30 cm, čemuž odpovídají i nabízené moduly nábytku. Pro String Furniture to jsou standardizované míry, z kterých nelze uhnout, nabídka je ovšem tak široká, že je možné vždy vymyslet sestavu, která do daného prostoru skvěle zapadne.

Skříňky i police jsou na panely zavěšovány pomocí speciálních kovových zarážek (nebo háčků, chcete-li) a v rámci dvou nástěnných panelů lze vždy zvolit výšku instalace. A nejen to. V sestavě je samozřejmě možné prohazovat jednotlivé díly dle aktuálních potřeb a nálady, takže výsledný vzhled může být pokaždé jiný. Barevně je škála jednotlivých prvků pojata velmi neutrálně. Začíná na bílé a přes béžovou a šedou se dostává až k černé. Vedle toho jsou v nabídce ale i dýhované komponenty v podobě jasanu, dubu a ořechu, které jsou schopné interiéru vdechnout příjemný naturální look.

První krůčky se String

Mě osobně String Furniture uchvátil už v roce 2016, kdy jsem si pořídila svou první „String vlaštovku“ v podobě jednoduché Pocket. To je v nabídce značky asi jediný solitérní produkt, který je dodáván ve své kompletní finální podobě. Balení obsahuje malé nástěnné panely a tři police s hloubkou pouhých 10 cm. Ty také splňují onu podmínku variability, protože se dají do panelů zavěsit v libovolné výšce.

Nebyla jsem v té době ještě příliš „designově odvážná“, a tak jsem sáhla po zcela neutrální bílé variantě, která ozdobila boční stěnu v jídelně. Pocket je vlastně krásný obnovitelný obraz, který si jeho majitel vytváří zcela sám svým stylingem. Každá přidaná dekorace nebo rostlina mu dává nový ráz a vzniká unikátní aranžmá.

Druhý Pocket, který se stal součástí našeho domova, už kombinoval bílé nástěnné panely s jasanovou dýhou, jež výborně korespondovala s dubovou podlahou v celém domě. Dodala naší ložnici, jinak řešené nábytkem z Ikea, punc nadčasovosti a pozvedla ji o level výš. Každý styling, který jsem na ní vytvořila, byl potěchou pro oko a zajímavým ozvláštněním celého, designově poměrně neutrálního, pokoje.

String ve vstupní hale

Moje třetí použití „Stringu“ už vyžadovalo složitější kombinaci. Potřebovala jsem osadit funkčním nábytkem menší zónu v hale pro odložení oblečení a obuvi a variabilní severská ikona mi přišla jako ideální řešení. Kvůli častému znečištění podlahy, a tedy i potřebnému úklidu za pomocí robota, jsem sestavu nechtěla skládat z podlahových panelů, a tak jsem vybrala nejmenší padesáticentimetrové nástěnné panely společně s kovovými perforovanými policemi v bílé práškové úpravě.

Ty daly vzniknout dvěma menším sestavám. Horní, pro menší doplňky jako kabelky, čepice nebo rukavice a také pro zavěšení sezónního ošacení na přidané háčky a spodní, pro odložení obuvi. Velkou výhodou tohoto nábytkového systému je individuální nastavení výšek polic podle potřeby, což mi dalo možnost sestavu doladit podle představ a vytvořit tak jednoduché a funkční řešení v nadčasovém designu, které do vstupní haly dokonale zapadlo.

String v pracovně

String Furniture jsem vybrala i pro naši pracovnu. Ta původně byla řešena s pomocí kousků z obchodního domu Ikea, ale sestava String s největšími podlahovými panely je časem plnohodnotně nahradila. Stolová deska, kterou značka nabízí, není příliš velká, ale pro běžnou práci je v rozměru 78 x 58 cm zcela dostačující. Společně s poličkami, jež poskytly prostor pro šanony a stylové dekorace, vytvořila perfektní pracovní sestavu.

String v dětském pokoji

Pracovna ovšem v našem domě nenašla velkého využití, protože já své pracovní místo soustředila v přízemí, a tak se String z této místnosti poměrně brzy stěhoval do dětského pokoje, kde nabídl společně s dokoupenou sadou polic našemu Kryštůfkovi ideální studijní prostor. To je tedy String popáté.

String v obývacím pokoji

Šestou, už zcela odvážnou, akcí byla výměna hlavní nábytkové stěny v obývací části našeho domu. Původní bílý lesk, který se prolínal celým bydlením, prostě musel pryč a změna začala právě v obýváku na stěně, která se táhne přes stoupající schodiště až do patra. Její barva se změnila z popelavě šedé na sněžně bílou, a to především proto, aby z ní nový nábytek String v béžové verzi hezky kontrastně vystoupil.

Do projektů změn, které v našem domě cílily k výměně lesku za mat a tlumenějším barvám, spadala i kuchyně a jídelna, a tak po promyšlení nového barevného ladění byl můj výběr varianty Stringu naprosto jednoznačný a přirozený. Chtěla jsem znovu vytvořit ono harmonické propojení jednotlivých částí domu, které je pro skandinávský styl tak typické. Návaznost shodnými prvky a barevností totiž dodává každému interiéru punc kompaktnosti.

Nábytková sestava v obývacím pokoji je tvořena pěti nástěnnými panely. Dva z nich jsou o 25 cm vyšší, aby bylo možné instalovat i nakloněnou polici na časopisy či knihy (pro český interiérový design docela netradiční prvek) a zároveň bylo dosaženo jisté poutavé asymetrie. „Magazine shelf“, jak je od výrobce tato police nazvaná, lze jednoduše vyměnit za klasickou a vytvořit tak místo pro krásnou vázu, svícen či mísu.

Pro srovnání varianta s nakloněnou policí na časopisy a knihy s klasickou policí na oblíbené dekorace (níže).

Vedle sady polic dodávají sestavě na praktičnosti i dvě skříňky se zásuvkami, které ukrývají nevzhledné kabely a nabízí prostor pro uložení drobností. Poloha i pozice jednotlivých prvků se dá v sestavě volně měnit podle potřeb a nálady, díky čemuž lze velice snadno vytvořit nový vzhled a dodat prostoru na atraktivitě.

String v jídelně

Sedmé a zatím poslední osazení nábytkem String zažila naše jídelna. Instalaci předcházela změna barvy stěny ze studené šedé na greige (tedy kombinaci šedé a béžové), která dokonale, tón v tónu, ladí právě s béžovou verzí Stringu. Tady bylo cílem dosáhnout harmonie a jednotného vzhledu celé stěny, aby z pozadí nevystoupil samotný nábytek, ale právě před ním stojící výrazný jídelní stůl z dubu. Propojení s nábytkovým systémem v obýváku je dokonalé, a to jak barevně, tak designově, jen pro jídelnu jsem vybrala typ skříněk s posuvnými dvířky kvůli prostoru, který je zapotřebí pro pohodlné sezení u stolu.

Celou sestavu tvoří šest nástěnných panelů o velikosti 75 cm. Ty jsou osazeny čtyřmi skříňkami a třemi policemi o šířce 78 cm, jednou policí na časopisy a pak oddílem s policemi zcela vpravo o šířce 58 cm. Tím jsem dosáhla finální šířky sestavy 370 cm, která má na stěně dost prostoru zleva i zprava a nepozbývá požadovanou lehkost.

Volba na police v pravé části padla čistě z praktických důvodů. Tvoří totiž zázemí mému pracovnímu koutu, který je už nějakou dobu na pravém konci jídelního stolu. Díky nim jsou dokumenty i foťák vždy po ruce, stejně jako tiskárna, která původně ležela nevzhledně na podlaze.

Skvělé je, že přímo na webu String Furniture je k dispozici konfigurátor, v kterém je možné si celou sestavu vyskládat. To umožňuje lepší rozhodování, uvědomění si, co vlastně člověk chce a jak to bude ve výsledku vypadat. Takže přikládám i můj vlastní projekt celého kompletu v jídelně, který jsem si před celou akcí vytvořila. Jeho sestavení vlastními silami pak byla hračka.

Abych to shrnula, jestli se jednou rozhodnete pro String, stane se jeho pořizování návykovou záležitostí. Získáte totiž designově krásný a hlavně funkční nábytek, který do skandinávského stylu bydlení dokonale zapadá. Navíc, pro obdivovatele severského designu je taková ikona skutečný „must have“ ☺

Studnice nápadů se String je takřka nevyčerpatelná a mně se v hlavě rodí další pekelné nápady. Budu se s nimi na vás těšit na svém Facebooku nebo Instagramu Kajastef.

S láskou ke krásnému designu
Vaše Klára

Přečtěte si také