Tipy na zútulnění interiéru za pomoci stylových textilních doplňků

Textilní doplňky nejenže přispívají k většímu domácímu pohodlí, ale také plní důležitou dekorativní funkci. Ukážeme vám, jak snadno proměnit interiér podle skandinávského stylu hygge.

Prostor, který nás obklopuje, má velký vliv na to, jak se cítíme. To platí obzvláště v zimních měsících, kdy doma trávíme nejvíce času. Pojďme se inspirovat od Skandinávců, kteří se svým světoznámým stylem bydlení pod názvem „hygge“ stali mistři v tom, jak si doma vykouzlit příjemnou a útulnou atmosféru.

Styl hygge definuje několik pravidel pro dosažení hřejivého pocitu domova. Jedním z těch základních je použití textilu v interiéru a tomu se budeme věnovat v našem článku. Ukážeme vám, jak dosáhnout příjemné obměny interiéru jen za pomoci několika stylových textilních kousků.

Polštáře pro pohodlí i dekoraci

Dekorativní polštáře hrají v interiéru nezanedbatelnou roli. Nejenže napomáhají většímu pohodlí, ale vhodnou volbou barev mohou obohatit jakékoliv křesílko či pohovku. Nabídka je skutečně pestrá a lze vybírat z rozličných materiálů i barev. Nebojte se ani výrazných kombinací – například světlou sedačku v jednoduchém stylu skvěle korunuje naopak výrazný polštářek v kontrastní syté barvě a naopak.

Kolekce Plica značky HAY zahrnuje dekorativní polštáře v široké škále barev, které skvěle vyniknou na pohovce v obývacím pokoji i na posteli v ložnici. Polštáře jsou vyrobeny ze směsi bavlny a lnu a mají příjemně měkký a jemný povrch.

Ikonické polštáře Dot Cushion patří mezi klasické kousky značky HAY. Na první pohled je poznáte díky výraznému knoflíku uprostřed, díky kterému působí neotřele. Polštáře jsou k dispozici v celé paletě barev i látek s různou strukturou a dají se navzájem skvěle kombinovat.

Polštáře Losaria a Mimoides jsou součástí luxusní textilní kolekce Cocoon značky MENU. Potah polštáře je vyroben z kvalitního litevského lnu, který s časem získává na měkkosti a hebkosti. Látka potahu vyniká svou pevností a odolností, současně je ale velmi příjemná na dotek.

Hřejivé deky pro domácí pohodu

Není nad to se v mrazivém zimním odpoledni zachumlat do měkoučké a hřejivé deky s šálkem horkého čaje a oblíbenou knihou nebo filmem. Poctivá vlněná deka by neměla chybět v žádné domácnosti. Deky a plédy skandinávských výrobců lze dokonce označit za kousky, které mají pro svou vysokou estetickou i řemeslnou kvalitu ambice nás provázet doslova po generace.

Deky Mono značky HAY jsou vyrobeny z čisté vlny, takže jsou příjemně hebké a měkké a zahřejí i v nejmrazivějších dnech. Zajímavým detailem je keprová struktura, která vytváří vyrazné diagonální linie.

Plédy Battus z kolekce Cocoon značky MENU jsou vyrobeny z vysoce kvalitní italské vlny a protkané hedvábnou nití, která tvoří zajímavé detaily.

Stylové přehozy nejen na postel

Kvalitní přehoz umí doslova zázraky. Jako mávnutím proutku vykouzlí z rozestlané postele ustlanou a z okoukané pohovky úplně nový kousek. Interiér oživí novou barvou, která ve velké ploše zvláště vynikne. Pro své velkorysé rozměry poslouží také jako improvizovaná podložka na studenou podlahu, jako pohodlné a bezpečné místo pro dětské hry.

Přehozy Mega Dot patří mezi ikonické kousky značky HAY. Na první pohled zaujme trojrozměrný kruhový vzor, kterým je přehoz prošívaný. Vzniká tak nevšední grafický prvek, který je umocněn dvoubarevným designem s kontrastní barvou na rubové straně.

Proměna interiéru nemusí být složitá a finančně náročná. Jen za pomoci několika textilních doplňků lze dosáhnout velkých změn. Nebojte se experimentovat s materiály a barvami a vylaďte svůj domov třeba podle aktuální nálady nebo ročního období. Ale především tak, abyste se v něm cítili co nejlépe.

Přečtěte si také