Jak vybrat konferenční stolek? Pomůžeme najít ten nejlepší

Konferenční stolek patří mezi základní prvky obývacího pokoje a tvoří jeho pomyslný střed. Pomůžeme vám s výběrem toho nejlepšího, který si zamilujete.

Správný konferenční stolek plní mnoho funkcí – ať už dekorační nebo praktickou. Setkáváme se kolem něj s přáteli při domácích večírcích, doprovází nás při nedělní kávě a moučníku a dokáže být také tichým společníkem při relaxačním večeru u knihy nebo filmu.

Tento zdánlivě nenápadný kousek nábytku má tedy celkem zásadní vliv na to, jak si užíváme chvíle strávené doma. Ale jak najít ten správný? Výběr konferenčního stolku by vydal možná na samostatnou knihu. Dnes si ale zkusíme nastínit několik základních otázek, které nás pomohou nasměrovat v široké nabídce.

1. Umístění a velikost

U této otázky musíme začít. Kde bude stolek umístěn? Jak velký prostor mu dokážeme věnovat, aby byl dostatečně velký a zároveň nepřekážel? U větších obývacích pokojů si můžeme dovolit klidně stolků více a vzájemně je kombinovat. U menších pokojů je naopak vhodné zvolit stolek s přidanou hodnotou ve formě šikovného úložného prostoru, k tomu se však ještě vrátíme.

Konferenční stolky Kofi značky HAY nabízí řešení prakticky do každého prostoru. Vyrábí se totiž v několika velikostech – od prostorného do velkého obýváku po menší, vhodný také jako boční nebo doplňkový stůl vedle pohovky. Navíc je velmi praktický – má skleněnou desku, která je mimořádně odolná třeba proti nežádoucímu zbarvení od vína.

Také stolky z kolekce Tray nabízí širokou škálu velikostí i barev. Na první pohled je pro ně typický geometrický tvar, který se skládá ze subtilního drátěného rámu a výrazného podnosu s vyvýšenou hranou. Nadčasový kousek, který patří mezi ikony moderního severského nábytku a značky HAY.

Do kategorie menších stolků bude beze sporu patřit DLM značky HAY. Už jeho název leccos naznačuje – DLM je totiž zkratka pro „Don't Leave Me“, tedy „neopouštěj mě“. Pomocí rukojeti, která je současně zajímavým designovým prvkem, ho snadno přenesete kamkoliv, kde je zrovna potřeba (nebo kde nebude překážet).

Stolek Bowler značky HAY patří mezi ty úplně nejmenší. Průměr desky je pouhých 36 cm a o jeho stabilitu se stará masivní kus žulového kamene, který tvoří stylový podstavec. Stejně jako výše uvedený bratříček DLM pak nabízí praktickou rukojeť, za kterou ho snadno kamkoliv přemístíte.

2. Materiály a barva

Oku lahodící estetika je jednou z hlavních funkcí konferenčního stolku. Budeme ho mít stále na očích a musí se nám tedy v první řadě líbit. Stolek může být nenápadný, ale také ho můžeme akcentovat nějakou výraznou barvou a vytvořit z něj v místnosti dominantní prvek, který přitáhne pozornost i obdiv návštěv.

Kolekce Slit nabízí širokou řadu stolků ze dřeva i oceli. Geometrická konstrukce nápadně čerpá inspiraci z japonského origami a je obohacena širokou paletou barevných variant.

Stolek Slit je k dispozici také ve vysoce lesklé oceli, která zrcadlí svoje okolí a vytváří v interiéru téměř dojem šperku.

Stolky z kolekce Bella značky HAY doslova oslavují krásu dřeva a severského řemesla. Zaoblené tvary doplňují jemnou estetiku a nabízí kousek, který najde uplatnění v každé typu interiéru.

Materiálové možnosti jsou dnes téměř neomezené – od různých druhů dřeva, které do prostoru vnese hřejivost a útulnost, přes ocel i dražší kovy až po elegantní prémiový kámen, který v interiéru bude působit jako samostatný umělecký objekt.

Kolekce mramorových stolků Plinth značky MENU je vskutku mimořádná. Minimalistické kvádry z prémiového mramoru jsou nadčasové a do interiéru vnesou ušlechtilost a eleganci tohoto krásného kamene. Využití najdou jako konferenční stolek, ale klidně také jako podstavec pro uměcké dílo – sochu, vázu apod.

Kolekce Androgyne značky MENU z pohledu materiálů nabízí doslova vše. Stolky hranaté i kulaté, ze dřeva, kovu i kamene mají jedno společné – pyšní se jednoduchou a vzdušnou siluetou, která zvýrazňuje krásu materiálů a precizního zpracování.

Kromě estetických požadavků musí stolek také něco vydržet. Volba kvalitního materiálu a solidní konstrukce je tedy nutností a bohatě se nám vrátí v dlouhotrvající životnosti a kráse stolku. Pokud jsme například vášnivými vinaři, raději se vyhněme stolku s dřevěnou nebo kamennou deskou, které jsou náchylnější na případná nežádoucí zbarvení od vína. Naopak ocelová nebo skleněná deska jsou v tomto ohledu ideální.

3. Funkce a něco navíc

Řada stolků nabízí i něco navíc – třeba nenápadný úložný prostor, kam snadno a elegantně schováme časopisy, ovladače a další drobnosti. A stolek nás bude vždy vítat svou čistou a uklizenou plochou.

Stolek Turning značky MENU je krásnou ukázkou toho, jak severští designéři dokáží skvěle skloubit nadčasovou krásu s praktickou použitelností. Všimněte si zajímavého detailu – pootočením desky stolu se otevře úložný prostor pod ním, kam umístíte vše, co má zůstat skryto před zraky hostů. Elegantní a návykové.

Stolek Mass od NORTHERN je skutečnou lahůdkou. Je vytvořen z jednoho kusu lisovaného plechu a doslova stírá hranice mezi moderním uměním a praktickým designem. Je nejen krásný, ale také kompaktní a praktický – díky svým rozměrům se vejde i do menšího prostoru a postranní otvor je jako stvořený třeba pro odložení časopisu.⁠

Nabídka konferenčních stolků je skutečně bohatá a lze najít krásné kousky do každého typu interiéru a ve všech cenových hladinách. Podstatné však je vybrat takový, do kterého se zamilujeme a bude nás bavit a těšit pokaždé, když se vedle něj uvelebíme s přáteli nebo sklenkou něčeho dobrého.

Přečtěte si také