Jaké jsou nejnovější trendy ve skandinávském bydlení?

Objevte s námi letošní trendy v bydlení, které se nesou ve znamení barev, krásných nadčasových materálů a také inspirace designovou vlnou konce 20. století.

Barvy, barvy a zase barvy

Vedle tlumených barev, které vévodily interiérům v posledních letech, se začínají objevovat výraznější a sytější odstíny. Zatímco světlé barvy uklidňují, pestré naopak povzbuzují a dodávají optimismus. Ačkoliv my v DESIGNSPOT jsme milovníci jednoduchosti a umírněnosti v interiéru, drobné barevné akcenty nás moc baví.

Zkuste sami malý pokus. Stačí drobný doplněk – váza, hrnek, nebo stolek vedle pohovky v nějaké výrazné barvě. Dodáte tak prostoru nový zajímavý kontrast a příjemné letní osvěžení.

Vázy Juice jsou zajímavé vertikálními pruhy, které střídají výrazné barvy s průhledností a tvoří tak nevšední efekt.

Přenosné lampy PC se nabízí v celé paletě barevných provedení. Navíc mají vestavnou baterii, takže je můžete libovolně přenášet.

Značka HAY nabízí celou řadu doplňků na jídelní stůl ve svěžích barvách, které okouzlí vás i vaše hosty.

Stolky Tray patří mezi ikonické kousky značky HAY, pro které je typický čistý geometrický tvar a řada nevšedních barevných variant.

Kolekci koberců Flat Works vytvořil designér Ethan Cook po vzoru svých uměleckých děl založených na barevných blocích.

Jednoduchý, ale krásný mnohoúčelový koš Perforated Bin od HAY bude šikovným a stylovým pomocníkem v domácnosti i kanceláři.

Styl inspirovaný 80. a 90. léty

Styl osmdesátek a devadesátek se prolíná nejen do módy, ale také do bydlení. Některé současné kousky značky HAY doslova jako by vypadly z katalogů o bydlení z těchto dekád.

Závěsné lampy Nelson Bubble spatřily světlo světa už v roce 1952 a dnes jsou dokonce součástí stálé sbírky Muzea moderního umění v New Yorku.

Lampy jsou dílem designéra George Nelsona, který je považován za jednoho ze zakladatelů amerického moderního designu. V reedici značky HAY jsou k dispozici v několika tvarových provedeních a velikostech.

Design stolků Kofi charakterizují jednoduché tvary a důraz na krásné ušlechtilé materiály, kterými je masivní dřevo z certifikovaných zdrojů a nadčasové sklo.

Inspirace uměleckým světem 80. let je na první pohled patrná u dekorativních svítidel Neon Tube, která vypadají skvěle samostatně a ještě lépe pokud je zkombinujete.

Lampy Tolomeo jsou designovou stálicí už více než 30 let, ověnčené řadou prestižních ocenění. Technickou zajímavostí je patentované rameno lampy, které je uchycené pomocí propracovaného kloubního mechanismu a ocelového lanka.

Důraz na nadčasové materiály

Oslava ušlechtilého řemesla a krásných materiálů jako je dřevo, sklo, keramika či kámen je dalším trendem, který pozorujeme téměř u všech letošních novinek severských značek. Každý takový kousek v interiéru, byť zdánlivě nenápadný, bude podvědomě přitahovat pozornost a celý prostor posune na vyšší úroveň. Podobně jako drahý kámen pozdvihne krásu šperku.

Struktura a barva dřeva lahodí oku a je příjemná na dotek. Zároveň dodá interiéru hřejivost a uklidňující pocit. Naopak kámen působí chladně a pevně, navozuje dojem odhodlání a stability.

Jídelní a konferenční stoly Androgyne jsou založené na dřevěné konstrukci, kterou otevřeně přiznávají. Jsou k dispozici v několika provedeních včetně vysoce prémiové varianty s kamennou deskou.

Dřevěné konferenční stolky Bella mají jemnou estetiku, která podtrhuje krásu dřeva a vynikne v každém prostoru. Navíc jsou k dispozici v několika velikostech a barevných variantách.

Butler je šikovná multifunkční stolička značky HAY, která najde uplatnění jako příruční stolek, další místo k sezení u stolu nebo jako pomocník pro dosažení vysoko uložených předmětů.

Skříňka Curiosity je jedním z vrcholných kousků značky MENU. Dokonale snoubí tradiční skandinávské řemeslo s moderním designem.

Poličky a věšáky Epoch jsou všestranným úložným prostorem, který vyzdvihuje krásu dřeva. Jsou k dispozici v několika velikostech a odstínu přírodního nebo tmavě mořeného dubu.

Stoličky a konferenční stolky z kolekce Passage jsou výjimečné kvalitní truhlářskou prací, kterou oceníte na první pohled.

Přečtěte si také