Nábytkové sestavy STRING – nadčasová skandinávská klasika

Seznamte se s příběhem vzniku oblíbených policových sestav STRING, které dnes zastávají pevné místo mezi ikonami skandinávského nábytku.

Příběh vzniku sestav STRING se začal psát už v roce 1949, kdy manželé a designéři Nisse a Kajsa Strinningovi dali vzniknout prvnímu konceptu své nové univerzální knihovny.

Jejich cíl byl přitom ušlechtilý – podpořit prodej knih ve Švédsku vytvořením knihovny, která bude snadno sestavitelná, bude možné ji libovolně měnit a současně bude cenově dostupná pro švédské domácnosti.

Tvůrci systému STRING Nisse a Kajsa Strinningovi.

Ukázka z dobové propagace systému STRING.

Jak už dnes víme, svůj cíl splnili beze zbytku. Přišli totiž s geniálním řešením podobném skládačce. Základem této skládačky jsou vertikální drátěné panely s upevněním na stěnu. Na tyto panely se poté jednoduše pomocí háčků zavěšují police a další díly systému.

Úspěch se dostavil rychle. Kromě obrovské popularity v domovském Švédsku a dalších skandinávských zemích STRING sbíral jedno ocenění za druhým. Z těch nejvýznamějších je to třeba zlatá medaile na milánském Trienále.

Sestavu STRING lze doplnit i o komody a šuplíkové díly.

STRING byl také jedním z vystavovatelů na slavné výstavě H55, která stojí za rozkvětem a proslavením skandinávského bytového designu ve světě. Zajímavostí je, že v šedesátých letech byl STRING instalován mimojiné také v kancelářích OSN v New Yorku a stal se nejprodávanějším skandinávským nábytkem v Německu.

Možnosti sestav STRING jsou široké. Ukázka instalace šatníku.

Systém STRING jako stylová domácí pracovna.

V roce 2004 STRING prošel rozsáhlou modernizací do podoby, jak ji známe dnes. Původní myšlenka zůstala zachována, možnosti sestav a výrobní proces však byly přeneseny do 21. století. Na nové podobě značky se dokonce podílel i jeden z původních autorů – Nisse Strinning, který dal vzniknout zcela novému produtku, „kapesní“ sestavě STRING Pocket, dnes jednomu z bestsellerů značky.

Sestava STRING Pocket v dekoru jasanu s bílými nástěnnými panely.

V současnosti má systém STRING své pevné místo mezi skandinávským nábytkem a nabízí řešení pro většinu potřeb moderních domácností i kanceláří, o čemž svědčí jeho stále rostoucí obliba.

Prohlédněte si policové sestavy STRING na DESIGNSPOT.

Přečtěte si také