Nadčasová krása skandinávského stylu a filozofie udržitelnosti

Elegance, kultivovanost, krása a útulnost, ale také minimalismus, udržitelnost a jednoduché přírodní materiály – to jsou základní prvky severského designu, který se neustále jeví jako moderní a nadčasový. Tento styl ale daleko přesahuje svoje hranice – stal se životní filozofií.

Skandinávský design se v posledních letech těší obrovskému zájmu, ale v tomto případě nejde pouze o trend. Tento styl totiž hluboce ovlivnil nejen způsob, jakým lidé zařizují své domovy, ale také kompletně změnil smýšlení o důležitých aspektech života jako je udržitelnost nebo třeba osobní „wellbeing“.

Design kolekce Cylinda navržený proslulým architektem a designérem Arne Jacobsenem pro STELTON v roce 1964 je po letech stále aktuální.

Půvab skandinávského stylu opravdu spočívá v jeho jednoduchosti. Minimalisticky pojatý interiér na naše smysly totiž působí velmi klidně a uspořádaně; vyvolává pocit harmonie a poskytuje úlevu od chaosu každodenního života. Práce s prostorem umožňuje přirozenému světlu zaplnit místnost a vytváří světlý a vzdušný dojem. Světlé barvy a nekomplikovaný dekor také pomáhají vybudovat v místnosti pocit soudržnosti a uvolnění.

Jednoduché, přitom tak příjemné na pohled. Skandinávský design je takovým úkrytem před přeplácaností, chaosu moderní doby a kulturou věcí na jedno použití.

Tento styl, vycházející z modernismu, se objevil na začátku 20. století a je reakcí na zdobnost a okázalost stylů předchozí éry, přičemž odmítá vše, co je zbytečné. Skandinávský design čerpá z ideologie funkcionalismu, kdy forma následuje funkci. Design tak často bývá oproštěn od čehokoliv neužitečného a ve svém základu je praktický a efektivní, ale také esteticky příjemný. Interiér tak ve výsledku působí jako srozumitelný, ale velmi příjemný a klidný prostor. Možná právě tyto vlastnosti z tohoto stylu činí nadčasovou záležitost, protože už při prvním setkáním s ním jasně víte, že se nezakládá na pomíjivé trendovosti a líbivosti.

Studio Afteroom pro MENU navrhlo řadu nábytku a doplňků v duchu udržitelného designu – podle jejich filozofie hodnota a krása produktů v čase narůstá. Jejich design nic nepředstírá a na nic si nehraje, promlouvá jasným a srozumitelným jazykem.

Každý kousek nábytku a dekoru plní svůj účel, není zde čistě jen pro to, aby zaplnil místo nebo zdobil prostor. Jeho promyšlený design musí být také praktický a příjemný. Skandinávští designéři pevně věří, že nábytek a dekorace by neměly být pouze krásné, ale měly by sloužit a zjednodušovat každodenní fungování, ba dokonce se přizpůsobit potřebám měnící se domácnosti. Dekorativní předměty skrývají úložné prostory, chytře navržené skříňky a policové systémy poskytují mnoho místa pro ukládání jakýchkoliv drobností. Nábytek bývá mnohdy víceúčelový a pohodlný.

Stolička nebo odkládací stolek? Stoličku Passage Stool můžete využít, jak zrovna potřebujete. Navíc je vyrobená ručně a z certifikovaného dubového masivu, který okouzlí charakteristickou kresbou.

Genialita jednoduchého designu jednoznačně spočívá v jeho praktičnosti a funkčnosti. Systémy STRING vám navíc dovolí sestavu uspořádat tak, aby přesně vyhovovala vašim potřebám. Změnila se dynamika vaší domácnosti? Nevadí. Úložné prostory můžete přesunout, rozšířit, doplnit nebo třeba rozdělit.

Přírodní materiály jako je dřevo, kámen, vlna, len a kůže jsou ve své podstatě velmi trvanlivé a v divákovi vyvolávají pocit přívětivosti. Specifická krása kresby každého z těchto materiálů interiéru dodá texturu a hloubku a postará se o vizuální potěchu pro oko.

Stabilní a pohodlný nábytek značky NORTHERN dává vyniknout jednoduché siluetě a zejména krásné textuře dubového dřeva.

Vlna vydrží hodně, proto je skvělou volbou například pro výrobu kusových koberců. Navíc má skvělé tepelně-izolační vlastnosti, proto je tak oblíbená v severských zemích, kde vládnou dlouhé a studené zimy.

Ušlechtilé materiály jako je přírodní kámen do interiéru přinesou pocit stability. Jeho jedinečná textura a minimalistický vzhled navíc vytváří dokonalé spojení.

V posledních letech se obrovský důraz klade na udržitelnost získávání těchto materiálů, a právě na jejich „trvanlivost“. Prioritou je funkčnost prostoru, kdy kvantita ustupuje kvalitě, což vede k vzrůstající oblibě ručně vyrobených produktů, řemeslně zpracovaných výrobků a obecně kusů, které jsou vyrobeny udržitelným způsobem. Z obyčejného stylu se stalo de facto celé hnutí, které mění způsob smýšlení o bydlení a žití jako takovém. Zapomeňte na přehršle dekorativních předmětů a bezúčelného nábytku; tento styl vyzdvihuje důležitost výběru pouze několika vysoce kvalitních kousků, které s vámi vydrží léta.

Značka HAY při výrobě používá recyklované materiály a materiály z udržitelných zdrojů a také zohledňuje i sociální důsledky dopadu produkce.

Skandinávský styl je praktický a funkční, ale rozhodně se nevzdává krásy, estetiky a komfortu. Všudypřítomná harmonie materiálů, barev a kompozice se příjemně doplňuje s kvalitou a důrazem na detail. Dá se tak bez nadsázky říci, že severský design rozhodně není pouhým módním trendem, ale nadčasovou záležitostí, jež v čase hravě obstojí a nutí nás přemýšlet nad spotřebou a trvalými hodnotami.

Přečtěte si také