Skandinávský styl stolování ve 3 základních krocích

Správně prostřený stůl by měl zvát k posezení a dobrému jídlu. Inspirujte se několika jednoduchými tipy, podle kterých stolují skandinávci.

Čistý ubrus vládne všem

Čistě prostřený stůl je základ. Jednoduchý ubrus v bílé nebo přírodní barvě asi nic nepřekoná. Doplněný o látkové ubrousky navodí dojem slavnostního a nezapomenutelného okamžiku.

Kvalitní nádobí je rodinné stříbro

V případě nádobí asi nejvíce platí rčení – krása se skrývá v jednoduchosti. Klasické nádobí z kvalitního bílého porcelánu nemá konkurenci. Pokud však toužíte po něčem mimořádném, doporučujeme se držet spíše tlumených přírodních odstínů – divoké barvy a komplikované vzory strávníkům na chuti pravděpodobně nepřidají.

Kolekce nádobí New Norm značky MENU je charakteristická skandinávskou jednoduchostí a čistotou. Nádobí je navíc vyrobené v maximální kvalitě a odolnosti tak, aby splňovalo i požadavky náročných provozů restaurací a hotelů.

Chybu ale neuděláte ani oblíbeným servisem po babičce – takový vkusný cibulák může být velmi zajímavým zpestřením. V takovém případě bychom si ale o to více zakládali na jednoduchém prostírání, aby o to lépe vynikl a nerušil se s dalšími vzory.

Důležité doplňky vždy po ruce

Stylovou tečku můžete dodat oblíbenými doplňky – jednoduché svícny s dlouhými svíčkami vypadají skvěle, stejně tak decentní vázička a řezanou květinou (či větvičkou v zimních měsících). A samozřejmě nepostradatelné doplňky – kořenky, ochucovadla a další.

Designové mlýnky na sůl a pepř Bottle od MENU jsou téměř nutností. Jméno jim dal tvar připomínající lahev, vyrábí se v celé řadě barevných provedení a mají nastavitelnou hrubost mletí. A co víc – namleté koření se sype z horní části, nemusíte se tedy bát nežádoucích stop na stole.

Velmi šikovným pomocníkem je obyčejný podnos. Nejenže nám pomůže při servírování a následném úklidu, ale kvalitní dřevěný podnos může být současně krásnou stylovou dekorací. Volte ideálně kvalitní pevné kousky, které snesou i vyšší zátěž, méně šetrné zacházení a neuškodí jim voda.

Podnosy značky SKAGERAK jsou svou mimořádnou kvalitou typické. Vyrobené z dubového nebo teakového dřeva zručnými severskými řemeslníky vypadají na stole krásně a vydrží doslova všechno. Navíc díky neošetřenému dřevu časem získávají nádhernou patinu.

Stůl máme prostřený a teď nezbývá než pozvat strávníky. Protože nakonec je stejně nejdůležitější si společné chvilky u jídla užít s těmi, které máme rádi. A to je naše rada závěrem. Dobrou chuť.

Přečtěte si také