To nejlepší ze španělského designu – ikonická lampa Cesta od Santa & Cole

Dnes vám představíme designovou lahůdku, kterou je zástupce španělského designu a živoucí legenda – lampa Cesta a její menší sestřička Cestita z návrhu slavného designéra Miguela Milá.

Je to až neuvěřitelé, ale ikonická lampa Cesta přišla na světlo světa už v roce 1962. Za jejím zrodem stojí zajímavý příběh: autor lampy, slavný španělský designér Miguel Milá, přišel na její tvar v podstatě náhodou. Při pravidelné procházce okolo skláren, poblíž kterých bydlel, našel u cesty pohozenou skleněnou kouli z opálového skla. A první myšlenka byla na světě. Napadlo ho vytvořit lampu založenou na velkorysé skleněné kouli připomínající lucernu, která bude zasazena do jednoduché dřevěné konstrukce.

Původní prototyp lampy, který sloužil jako předloha pro finální tvar.

Výsledná lampa v podobě, jak ji známe dodnes.

A protože je milovníkem řemesla a přírodních materálů, které v sobě nesou ušlechtilost a umí dobře stárnout, rozhodl se pro ohýbané třešňové dřevo. Lampa tak těží ze spojení dřeva a skla, které ji dělá nadčasovou a doslova generační.

Přenosná varianta lampy Cestita Bateria s vestavnou baterií nepotřebuje napájecí kabel a zvládne svítit až 24 hodin bez připojení ke zdroji.

Konstrukce lampy je na první pohled jednoduchá, ale v detailu nesmírně propracovaná a praktická. Čtyři nohy, na kterých lampa stojí, zaručují stabilitu. Rukojeť v horní části je pak nejen poutavým vizuálním prvkem, ale také usnadňuje její přenášení.

Všimněte si detailů práce se dřevem, které staví na špičkové řemeslné práci a kvalitním třešňovém dřevě s jeho krásnou barvou i kresbou.

Zajímavým detailem je velký podíl ruční práce – samotná konstrukce se totiž do dnešních dnů vyrábí výhradně ručně. Samotný postup tvarování dřeva stojí za zmínku. Ohýbá se totiž pouze za pomoci páry a postupného tlaku, který se nesmí uspěchat, jinak by dřevo mohlo prasknout. Za každou lampou jsou tedy dlouhé hodiny pečlivé ruční práce špičkových řemeslníků.

Lampa Cesta postupně získala mnoho dalších variací, které naplňují současné potřeby – od menší sestřičky z názvem Cestita až po přenosnou variantu Cestita Bateria, která dokáže svítit až 24 hodin na vestavnou baterii a obejde se tak bez napájecího kabelu.

Sám autor komentuje svůj přístup k návrhu lampy celkem nekompromisně: „Každá lampa obvykle tráví více času vypnutá než zapnutá, takže je třeba velmi dbát na to, aby její tvar přispěl k prostoru co nejzajímavějším způsobem.“

Miguel Milá (narozen 1931 v Barceloně) je jedním z obecně uznávaných průkopníků industriálního designu. Během svojí kariéry dal vzniknout několika slavným kusům z řad lamp i nábytku, které dodnes patří do zlatého fondu moderního designu a těší se stále velké oblibě po celém světě.

Sám autor lampy Miguel Milá, který nedávno oslavil 92 let. Za svou celoživotní práci se může pyšnit řadou prestižních mezinárodních ocenění, včetně španělských vyznamenání Národní cena za design z roku 1987 nebo Zlatá medaile za zásluhy o výtvarné umění.

Přečtěte si také